Hunden Ludde skadades så pass allvarligt efter en attack från en varg att han fick avlivas. Foto: Privat/TT ArkivVisa alla (3)
Visa alla (3)

Varg attackerade jakthund utanför Sävsjö

Uppdaterad
Publicerad
En jakthund fick avlivas sedan den i helgen attackerats av en varg strax söder om Sävsjö. Länsstyrelsen har efter besiktning av hunden och de spår som finns i snön i området konstaterat att det verkligen handlar om en varg.

Att en varg angriper en hund är väldigt ovanligt, enligt Länsstyrelsen har den endast skett en gång i Jönköpings län de senaste 20 åren, 2012.

Angreppet i helgen inträffade i lördags cirka en mil söder om Sävsjö. Hunden Ludde som var en strävhårig tax skadades så pass illa att den fick avlivas av veterinär.

– De jagade utanför Hultsjö,och Ludde jagade efter ett rådjur, man hörde honom skälla men efter några hundra meter blev det plötsligt tyst, berättar Luddes matte för SVT och fortsätter:

– De fick gå efter honom med gps och hittade honom svårt skadad, men vaken. Han fördes till veterinär i Jönköping, men röntgen visade att han hade svåra skador på buken och tillsammans med andra bitskador beslutade veterinären att avliva honom.

Hittade spår i snön

Länsstyrelsen fick reda på angreppet under tisdagen och efter en besiktning av spåren i snön har man kommit fram till att det var en varg som angrep hunden.

– Att vår hund blev attackerad av en varg känns overkligt, berättar Luddes matte. Men det känns skönt att ha fått veta vad som hände, även om det är tuff information. Hela familjen saknar honom, han var en del av familjen.

Enligt Länsstyrelsen så finns det ingenting som tyder på att det finns ett vargrevir i Jönköpings län. I oktober i år konstaterade Länsstyrelsen att ett får hade angripits av en varg i Aneby.
Om det handlar om samma varg som nu varit framme i Sävsjö är oklart, men vargar utan revirtillhörighet kan röra sig över stora områden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Rädslan för vargen har funnits i alla tider. Men det finns metoder för att skydda sina tamdjur från angrepp. Foto: SVT Design

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer