Här har några vargvalpar fångats på bild av Länsstyrelsens kamera. Enligt Länsstyrelsen i Jönköping är de de första vargvalparna som har fötts i länet. Foto: Länsstyrelsen.

Vargvalpar födda i revir i länet

Uppdaterad
Publicerad

Vargvalpar har synts på bild på en av länsstyrelsens inventeringskameror i Brängenreviret på gränsen mellan Jönköpings län och Västra Götalands län.

Valparna bekräftades av länsstyrelsens kamera nu i slutet av juli. De är ett par månader gamla. Det är oklart exakt hur många valpar det rör sig om, men minst fem stycken har konstaterats på bilderna.

– Så vitt jag vet är det första gången det föds valpar i modern tid i vårt län, säger länsstyrelsens handläggare Jakob Göransson.

Länsstyrelsen kommer nu arbeta vidare med att analysera spillningar och spåra vargarna under vintern för att ta reda på exakt antal valpar.

Vad innebär det här för till exempel för de som har tamdjur och känner oro?

– Det är svårt att säga i nuläget. Visst det blir fler vargar, men mer än så vet vi inte. Jag tycker inte man ska dra för stora växlar på det här i detta läget, säger Jakob Göransson.

I klippet nedan kan du se en intervju med länsstyrelsens viltvårdshandläggare Linda Andersson i samband med att man konstaterade det nya vargreviret i januari.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.