Regionen vill se skyltar där hastighetsbegränsningen kan varieras på E4an genom Jönköping. Foto: SVT/TT

Varierad hastighet föreslås på E4 genom Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

Trafiken på E4 genom Jönköping och Huskvarna är intensiv vissa tider på dygnet, men lugnare däremellan. Därför vill företrädare för regionen nu se hastighetsskyltar som kan anpassa hastigheten efter trafikflödet.

Trafikverket håller just nu på att se över hastighetsbegräsningarna på väg E4. Nu har regionen gett sin syn på saken i ett yttrande.  När det gäller sträckan genom Jönköping vill Trafikverket sänka hastigheten till 80 km/h istället för dagens 90 km/h.

Marcus Eskdahl (S), ordförande för nämnden för trafik-, infrastruktur- och miljöfrågor och regionala utvecklingsdirektören Kristina Athlei skriver i yttrandet att regionen i grunden är positiv till hastighetssänkningen. Men samtidigt anser de att det finns tider på dygnet då det är mindre trafik då hastigheten mycket väl kan vara 90 km/h. Det finns också stunder på dagen då rusningstrafiken är intensiv och då borde hastigheten vara ännu lägre än 80 km/h.

Därför föreslår man nu alltså hastighetsskyltar där hastigheten anpassas under dygnet, beroende på trafiksituationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.