Foto: Fredrik Weibull

Världspremiär för självkörande lastbil på allmän väg

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen var det premiärtur på allmän väg för den självkörande lastbil som ska transportera gods mellan Schenkers anläggningar på Ljungarums industriområde i Jönköping.

På onsdagen åkte den första självkörande lastbilen på allmän väg. Testslingan gick på ett par hundra meter av Skruvgatan på Ljungarums industriområde i Jönköping för transport av gods.

Den eldrivna lastbilen styrdes under försöket från Borås, men under premiärturen följdes bilen också av en person som kunde ta över styrningen med bärbar utrustning om det hade behövts.

I klippet ovan berättar Einrides vd om den självkörande lastbilen.

Försenad testkörning

Först var det sagt att försöket – som är ett samarbetsprojekt mellan företaget Einride, som tagit fram fordonet, och transportföretaget Schenker – skulle starta under hösten 2018. Men tillståndet från Transportstyrelsen för att få genomföra testet på allmän väg blev klart först under våren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.