Foto: Hasse Holmberg/TT

Varning för falska tv-reparatörer

Uppdaterad
Publicerad

Uppemot 18 äldre personer ska under våren och försommaren ha lurats av bedragare som uppger sig vara tv-reparatörer, rapporterar Kvällsposten.

Det har även hänt att tjuvarna lurat sina offer genom att påstå att de ska kontrollera en vattenläcka eller kolla att elen fungerar.

– Man använder olika sätt för att distrahera och att ta sig in hemma hos folk. I många fall har man enbart varit ute efter smycken och kontanter – inte bankkort, säger Håkan Carlsson chef för polisens Circagrupp i västra Götaland.

Bedragare i Jönköpingsområdet

De falska reparatörerna härjar företrädesvis i södra Sverige, men spår efter liknande bedragare har upptäcktes även i Jönköpingsområdet, Linköping samt i Nacka och Farsta i Stockholm.

Polisen uppmanar anhöriga att prata med sina äldre släktingar om problemet.

– De äldre som drabbas är inte alltid så snabba med att ringa polisen. Man berättar för någon anhörig eller personalen om man bor på ett äldreboende och då kommer anmälan ofta ganska sent, säger Thomas Agnevik, presstalesperson vid polisen i region öst.

Enligt honom är denna typ av brott högprioriterat hos polisen och de vill så snabbt som möjligt komma till platsen för att kunna leta fordon och misstänkta personer. Därför är det viktigt att så snabbt som möjligt kontakta polisen.

– Då är det lättare för oss att nå framgång, säger Thomas Agnevik.

Äldre par i Värnamo

Ofta turnerar gärningsmännen som utför denna typ av brott runt.

– De gör ett par stölder på en plats och sedan rör de sig några mil innan de slår till igen.

I förra veckan blev ett äldre par i Värnamo utsatta för en fräck stöld i sitt hem av två för dem okända personer.

– Där kom tjuvarna över kontotkort efter att ha bett om att få komma in och dricka vatten, säger Thomas Agnevik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.