En gångtunnel i Tranås svämmade över och räddningstjänsten kallades dit på onsdagskvällen för att pumpa bort vattnet. Foto: Jan Franzén

Varning för kraftig nederbörd

Uppdaterad
Publicerad

Kraftiga regn- och åskskurar drog in över Jönköpings län under onsdagen och SMHI hade gått ut med en klass 1-varning. Flera järnvägssträckor och vägar berördes av ovädret.

Räddningstjänsten har fått rycka ut både på översvämningar men även blixtnedslag. Vid 12.30-tiden kom larm om en ladugårdsbrand i Ölmstad och även brand efter blixnedslag i villor i Skillingaryd och i Huskvarna. På flera håll har det läckt in vatten i byggnader, bland annat i Vaggeryd, Tranås och Aneby. I Tranås fick räddningstjänsten rycka ut på kvällen för att pumpa bort vatten från en gångtunnel.

Enligt räddningstjänsten har ingen av händelserna lett till några personskador.

Problem i trafiken

Under morgonen har vädret ställt till en hel del störningar även i trafiken. Enligt Trafikverket har flera järnvägssträckor drabbats av förseningar,bland annat sträckan mellan Värnamo och Alvesta. Vissa tågavgångar har ställts in och ersätts av buss. Flera plankorsningar i länet har även haft problem med bommar som inte fungerat.

– Att vägbommar fastnar i nedfällt läge på grund av blixtnedslag förekommer ibland, men det är ovanligt att ett så stort område drabbas samtidigt, enligt Katarina Wolffram presskommunikatör på Trafikverket.

– Det är en säkerhetsfråga, att bommarna går hellre ner än att stå öppna, säger hon.

Även bilister har drabbats av ovädret. Flera träd har fallit över vägar och avkörningar har skett till följd av vattenplaning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.