Gnosjö och Habo kommun sticker ut när det gäller barn i skuldsatta kommuner i Jönköpings län. Foto: TT

Barn med skuldsatta föräldrar har ökat

Uppdaterad
Publicerad

Antal barn som lever med en förälder som har skulder eller pågående skuldsanering har ökat i länet med fler än 100, jämfört med samma period förra året. Det visar en ny sammanställning av Kronofogden.

I Jönköpings län fanns det i juni, enligt Kronofogdens statistik, 5728 barn i skuldsatta familjer – det är 111 fler barn än i juni förra året. Coronakrisen anges som bidragande orsak till att familjer kan ha tvingats ställa om sin ekonomi.

– Risken är stor att antalet barn som växer upp i skuldsatta hem kommer att öka markant de kommande åren, säger Tina Häggmark på Kronofogden i ett pressmeddelande på måndagsmorgonen.

Habo sticker ut

Siffrorna innebär att vart fjortonde barn i Jönköpings län lever med en skuldsatt förälder. Men i länet finns stora lokala skillnader. Högst andel barn som lever i skuldsatta familjer har Gnosjö kommun med 9,8%, motsvaranade 214 barn. Lägst andel har Habo kommun med 2,4%, motsvarande 83 barn. Habos siffror är en av de lägsta i hela landet.

Jönköpings län som helhet ligger en dryg procentenhet under rikssnittet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer