Foto: Håkan Mosvold Larsen / Vidar Ruud / TT

Vatten och spillvatten årets tema på Världsvattendagen

Publicerad

Målet med Världsvattendagen, som firas årligen sedan 1992, är att lyfta fram vattenfrågor i alla former. I år uppmärksammas reningsprocessen av vårt avloppsvatten.

Vi duschar, diskar, tvättar och spolar. Vattnet vi använder ingår i ett ständigt kretslopp.

På avloppsreningsverken renas vattnet för att sedan återgå till naturen. I Jönköpings län finns 26 stycken och tillsynen av dessa sköts av länsstyrelsen.

– Reningsverken är skyldiga att ta emot vattnet från hushållen och allt som är i det, så det är en speciell verksamhet på det viset. Det får ta hand om skiten men kan både genom information och krav via information påverka det som kommer in. Alla har här ett egenansvar att hjälpa till, säger Karl-Oskar Lund, en av länsstyrelsens tillsynsmän i Jönköping.

Kemikalier ett stort problem

Avloppsreningsverken är gjorda för att ta hand om fosfor och kväve, det vill säga bajs och kiss, men inte kemikalierester och tungmetaller vilket stället till problem. Läkemedelsrester till exempel påverkar fiskarna.

Den enda långsiktiga lösningen för att förebygga att dessa ämnen hamnar i vårt avloppsvatten är, enligt länsstyrelsen, att minska användningen av miljögifter i samhället.

Världsvattendagen startades på initiativ av FN:s generalförsamling år 1992. I Sverige koordineras Världsvattendagen genom Svenska Hydrologiska Rådet (SHR) och har firats sedan 2006.

Länsstyrelsens tips för att hålla vattnet renare:

  • Överdosera inte tvätt- och diskmedel
  • Köp miljömärkta varor, titta efter Bra Miljöval, Svanen och EU-blomman
  • Lämna kemikalier och lösningsmedel till miljöstationen eller återvinningscentralen
  • Lämna överblivna mediciner till Apotek. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.