Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En vindkraftspark ska byggas i skogen i Bruzaholm. I klippet hör du Vattenfall bemöta den kritik som kommit från en del håll. Foto: TT

Vattenfall lyfter fördelarna med vindkraftparken i Bruzaholm

Publicerad

Vindkraftparken kommer börja byggas under sommaren 2023 och förväntas stå klar 2025. Flera boende i Bruzaholm har kritiserat att parken läggs där och nu svarar Vattenfall på kritiken.

-Det vore jättebra att bygga havsbaserad vindkraft, det stör betydligt mindre såklart, säger Marie Kimming Sverigechef för projektutveckling landbaserad vindkraft på Vattenfall.

I klippet hör du Vattenfall bemöta den kritik som kommit från en del håll.

Vattenfall betonar vikten av att all vindkraft kommer behövas, dels för den gröna energiomställningen, dels för Sveriges energiförsörjning i stort.

Totalt handlar det om 21 vindkraftverk om 240 meter, vilket blir landets högsta vindkraftsverk, som planeras i skogarna utanför Bruzaholm.

Noggrann inventering

Föreningen Skydda skogen Bruzaholm och Motvind Sverige har däremot varit kritiska till parkens placering. De pekar bland annat ut känsliga djurarter och den generella miljöförändringen och bullernivåer från verken som problematiska. Vattenfall slår tillbaka mot den kritiken.

– Vi har inventerat noggrant för att kunna bevara den biologiska mångfalden och det finns en tillräcklig distans mellan vindkraftverken och bostäder, säger Marie Kimming.

Kompensation till markägare

Från Vattenfalls sida finns en kompensationsmodell med pengar som utgår årligen till kommunen men i dagsläget är det endast ideella föreningar som kan vara mottagare. Den som upplåter mark för vindkraftverk får en årlig dosör och en viss procent av intäkterna från vindkraften. Hur mycket pengar det rör sig om vill Vattenfall inte kommentera.

– Det är sekretessbelagda uppgifter, säger Marie Kimming.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.