Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Måns Lindell är sötvattensekolog på länsstyrelsen i Jönköpings län och bevakar utvecklingen med sjunkade vattennivåer. I klippet berättar han vilka åtgärder länsstyrelsen kan införa i sommar. Foto: Irma Hellman/SVT

Vattennivåerna sjunker i länet – tidigare än vanligt

Uppdaterad
Publicerad

En sommar med många regndagar skulle eventuellt stabilisera vattennivåerna. Annars är det troligt att länsstyrelsen i Jönköpings län behöver ta till åtgärder för att spara på vattnet.

Länsstyrelsen i Jönköpings län rapporterar att vattennivåerna för både ytvattnet och grundvattnet sjunker under de normala nivåerna. Utvecklingen är dessutom tidigare än vanligt.

– Det är en eller en och en halv månad för tidigt egentligen. Blir det en torr sommar, eller till och med en normal sommar, kommer det inte hjälpa särskilt mycket. Det krävs en riktigt blöt sommar för att vi ska få någon slags påfyllnad i grundvattnet och ytvattnet, säger Måns Lindell, som är sötvattensekolog vid länsstyrelsen i Jönköpings län.

Varningen: ”Pekar på att det kan bli kämpigt”

Orsakerna har att göra med att det inte var en snörik vinter och inte heller en särskilt blöt vår. Men utvecklingen med sjunkande vattennivåer går hela vägen tillbaka till 2013.

Enligt Måns Lindell skedde ett skifte för drygt ett decennium sedan och sedan dess sjunker vattennivåerna under de normala nivåerna betydligt tidigare på året.

Beroende på hur vädret utvecklar sig de närmsta månaderna kan vi få olika scenarior, menar Måns Lindell.

– De flesta scenarior pekar på att det kan bli lite kämpigt, säger han.

Hör mer om hur de sjunkande vattennivåerna kan påverka länsborna i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.