Johan Skoglund är inte orolig för förlossningsvården i regionen. Men samtidigt är en schemaenkät ute som öppnar för förändringar framöver. Foto: Emma Johansson/SVT

Kvinnokliniken i Jönköpings chef: ”Känner inte riktigt igen bilden”

Publicerad

Bara var tredje barnmorska i regionen jobbar heltid och enligt barnmorskor som SVT Jönköping pratat med så beror det på en tuff arbetssituation med för lite återhämtning. Men det är en bild som inte verksamhetschef Johan Skoglund känner igen.

Johan Skoglund är verksamhetschef för kvinnokliniken i Jönköping, men kan även uttala sig för läget på Höglandet och Värnamo. Han säger att han inte upplever en så ansträngd situation som barnmorskan Erica Solheim har berättat om i SVT Jönköping.

– Vi arbetar väldigt aktivt för en bra arbetsmiljö med individuell schemaplanering där vi exempelvis sänker veckoarbetstiden för den som jobbar en hel del natt, säger han.

Att vi intervjuar en barnmorska som uttrycker oro – hur allvarligt ser du på det?

Det är tråkigt att höra oron, men vi har ett gott samtal med våra fackliga representanter i samverkan och jag känner inte riktigt igen den diskussionen där.

Hur ser du på att man säger att man inte orkar jobba heltid?

– Det är jättetråkigt, för alla ska ha rätt att ha en arbetsmiljö där man orkar göra det.

Han lyfter fram ett aktivt arbete med utbildningsanställningar för att få fler att vidareutbilda sig till barnmorska och även en schemaenkät som just nu är ute bland medarbetarna för att öppna för förändring.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.