Barnmorskan Erica Solheim berättar om en tuff arbetssituation inom regionens förlossningsvård. Foto: Emma Johansson/SVT

Bara var tredje barnmorska i region Jönköping jobbar heltid

Uppdaterad
Publicerad

Bara en tredjedel av regionens barnmorskor jobbar heltid och enligt barnmorskan Erica Solheim så beror det på en tuff arbetssituation med för lite tid för återhämtning.

– Vi känner en stress för att vi inte kan vara inne hos den födande under hela förlossningsförloppet. För vi vet att det är betydelsefullt både för paret men också för att kunna följa med förlossningen i sin rytm och snabbt signalera om något går åt det avvikande hållet, säger Erica Solheim som är barnmorska och vice ordförande i Svenska barnmorskeförbundet.

Är det så att ni inte når målet nu med en födande per barnmorska?

– Nej, vi når inte dit på alla arbetspass.

Även fackliga representanter för Vårdförbundet i regionens förlossningsvård bekräftar att brist på återhämtning mellan passen ligger bakom beslut att gå ner i tid.

– När vi försöker påtala för arbetsgivaren att arbetsmiljön är undermålig får vi ofta höra att verksamhetens behov går först. Det betyder att patientens behov alltid ska stå i fokus och prioriteras. Det håller vi barnmorskor med om. Tills vi inte orkar mer, skriver den fackliga företrädaren Martina Fredriksson till SVT.

Hon menar att det varje dag kommer sms om extrapass på grund av för lite personal och att förbundet önskar att regionen lär av krisdrabbade regioner att värna barnmorskor.

– Grundbemanningen måste öka. En födande- en barnmorska. Det ska löna sig ekonomiskt att utbilda sig. Barnmorskorna kan inte ersättas av sjuksköterskor, läkare eller undersköterskor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.