Veronica Olmos Oscarsson är undersköterska på äldreboendet där åtta äldre avlidit i sviterna av corona. Foto: Johannes Tolf / SVT

Veronica jobbar på äldreboendet i Gnosjö där åtta äldre avlidit

Uppdaterad
Publicerad

På ett äldreboende i Gnosjö har åtta personer avlidit till följd av coronaviruset. Veronica Olmos Oscarsson jobbar på de två avdelningarna som nu hålls helt isolerade.

”Vi har varit hos dem. De har inte dött ensamma” berättar Veronica i klippet här ovanför

Veronica har jobbat inom vård och omsorg i över 20 år, men har aldrig varit med om någon liknande situation som nu. På hennes arbetsplats, ett äldreboende i Gnosjö, har åtta personer avlidit på kort tid efter att de smittats av coronaviruset.

Coronapandemin

– Det är det som påverkar mig mest, att det är så många, säger Veronica Olmos Oscarsson.

Flera personer på boendet är sjuka och smittan finns även bland personalen. Men Veronica har hittills klarat sig och hon säger att hon känner sig trygg på sitt arbete.

– Ja, det gör jag. Vi gör så gott vi kan för att skydda oss.

Varit med till slutet

Själv tvättar hon alla kläder, till och med underkläder, och duschar noga innan hon åker hem till familjen efter jobbet. Men hon håller ändå avstånd när hon kommer hem.

– Jag kramar inte barnen lika mycket nu. Inte på samma sätt.

Veronica berättar att hon suttit vid sidan av dem som avlidit och varit med deras sista stund. Men hon beskriver samtidigt det jobbiga i att inte kunna vara så nära som hon skulle vilja på grund av skyddsutrustningen de måste bära för att inte smittas.

– De har inte dött ensamma, men man har inte kunnat ge den där värmen som man brukar ge. Det känns väldigt jobbigt.

”Smittan kom som en överraskning för oss alla” berättar Veronica i klippet här nedan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet