Flaggan på halv stång då ytterligare en person avlidit i sviterna av covid-19 på äldreboendet. Foto: Johannes Tolf/SVT

Ytterligare en avliden på äldreboendet i Gnosjö

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen avled ytterligare en person på det äldreboende i Gnosjö som hittills drabbats hårdast i Jönköpings län av coronaviruset. Smittan har enligt kommundirektör Anna Engström begränsats till två avdelningar.

Se intervjun med kommundirektören i klippet här ovanför

Hur smittan kommit in på boendet är oklart, men spridningsförloppet ska ha gått väldigt snabbt. Den 26 mars visade tre personer symptom på covid-19, ytterligare fem personer dagen efter och den 30 mars var även personal smittad.

Corona Jönköping

– Vi tror att alla smittades vid samma tillfälle och att det är därför det har fått ett så snabbt förlopp, säger Anna Engström.

Anser du att ni gjort tillräckligt för att stoppa smittspridningen?

– Jag anser att vi gjort precis allt vi kan. Vi har vidtagit alla åtgärder vi har kunnat.

Anna Engström som är kommundirektör i Gnosjö säger att smittspridningen på äldreboendet där åtta nu har dött i sviterna av covid-19 gick väldigt snabbt. Foto: SVT/Johannes Tolf

Värst drabbat i länet

På de två drabbade avdelningarna bodde knappt 20 personer. Av dem har alltså åtta avlidit och ytterligare några till har insjuknat. Men det är också några sjuka som håller på att tillfriskna.

Med tanke på det antal som avlidit är det här ett av de mest drabbade äldreboendena i Jönköpings län. Vad tänker du om det?

– Det är fruktansvärt tråkigt och fruktansvärt att så många har avlidit. Men jag ser inte hur vi skulle kunnat förhindra att smittan kom in, men nu kan vi försöka förhindra att det sprider sig vidare och ta hand om våra boende på bästa sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet