I klippet ovan berättar veteranen Hans Kajfalk om varför den här dagen är så viktig och varför Jönköping behöver ett minnesmärke. Foto: privat/SVT

Veteraner firas runt om i landet

Uppdaterad
Publicerad

Runt om i Sverige firas under lördagen veterandagen som numera är allmän flaggdag. På grund av pandemin hålls inga stora träffar men den före detta FN-soldaten Hans Kajfalk från Jönköping menar att det är en viktig dag som får allt för lite uppmärksamhet.

– En sådan här dag kommer alla minnen tillbaka. Jag är lyckligt lottad och mår bra men jag vet många som mår dåligt. Kanske inte hela tiden men vid vissa stunder rinner tårarna när de tänker tillbaka på hemska händelser, berättar Hans Kajfalk som på 70-talet tjänstgjorde i Sinaiöknen och på Cypern.

Egentligen skulle han firat den här dagen i Stockholm tillsammans med andra veteraner men så blev det inte och som många andra följer han nu ceremonin på nätet istället.

Där hedras svenskar, som internationellt deltagit i fredsfrämjande eller humanitära insatser i olika krishärdar runt om i världen.

Vill se ett minnesmärke i Jönköping

Sedan två år tillbaka driver Hans Kajfalk och Fredsbaskrarna i Jönköpings län frågan om ett minnesmonument i Jönköping. En plats där veteraner och anhöriga kan samlas för att minnas de som på olika sätt tjänstgjort i konfliktområden runt om i världen.

– Lägger man med de anhöriga så är det kanske uppemot 600 000 i Sverige som har en koppling till oss veteraner. Det är ju inte vi som beslutar att åka dit utan det är ju politikerna och då hoppas vi att de också kan visa en välvilja här för ett minnesmärke.

Hör honom berätta mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.