Vetlanda kommun stängde kontaktcentret efter att hot riktats mot den kommunala verksamheten. Foto: Philip Naskret/SVT

Vetlanda kommuns kontaktcenter stängt efter hot

Uppdaterad
Publicerad

Personlarm till anställda och väktare på plats, det är åtgärderna på Vetlanda kommun sedan en man i 40-årsåldern betett sig hotfullt. SVT har nu pratat med mannen som själv medger att han varit irriterad och högljudd när han besökte kommunens kontaktcenter, men han menar att han inte varit hotfull.

– Jag höjde rösten väldigt mycket, men jag har aldrig hotat någon, säger mannen när han beskriver vad som hände när han var inne på kontaktcentret i fredags.

Kontaktcentret höll under måndagen och tisdagen stängt efter att personalen känt obehag efter situationen.

– Hoten ska ha rört flera delar av den kommunala verksamheten, säger kommundirektör Magnus Färjehage till SVT.

Hur mår personalen?

– Det är klart att det är otrevligt och obehagligt. Vi försöker hantera situationen och stötta dem.

Missnöje med kommunalt beslut

Orsaken till att mannen varit högljudd inne på kontaktcentret och uppfattats som hotfull bottnar i ett ärende som rör hans barn, där bland annat socialtjänsten varit inkopplad. Barnet som har neuropsykiatriska funktionsnedsättningar har fått ett boendebeslut som pappan motsätter sig.

– Hela mitt liv har pausats nu. Det här har pågått i flera månader, säger han.

Mannen säger sig vara frustrerad över handläggningen av ärendet och var under fredagen inne på kontaktcentret för att hämta ett papper som rör barnet. Men där tappade han tålamodet och blev högljudd. Efter helgen återvände han till kontaktcentret, men då hade kommunen satt upp en lapp att det var stängt.

Flera i personalen har nu försetts med personlarm och en polisanmälan är även gjord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.