Foto: SVT/arkiv

Vetlanda satsar 250 miljoner på skolorna

Uppdaterad
Publicerad

Kommunfullmäktige beslutade i går om att rusta upp kommunens skolor. Såväl Mogärdeskolan, som Withala och Landsbro skola får omfattande renovering.

250 miljoner kronor har reserverats för att renovera, riva och bygga nytt på de tre skolorna. En del av arbetet är redan påbörjat i form av förstudier och uträkningar.

Planen är att allt ska vara klart till hösten 2019.

Elever flyttas

– Mogärdeskolan och Withalaskolan kommer att arbetas med parallellt, berättar Joakim Öhman, som är byggprojektledare, på kommunens hemsida.

På Mogärde ska klasserna 7-9 försvinna och flytta till Witalaskolan. Mogärde kommer därmed att bli en F-6skola.

– Överlag är det dåligt skick på Mogärdeskolan, säger Joakim Öhman. Det är slitet såväl invändigt som utvändigt. Byggnaderna vi river skulle inte vara försvarbara att renovera kostnadsmässigt.

Oro för storlek

På Withalaskolan kommer det gå mellan 600 och 700 elever och det har funnits en oro för att skolan blir för stor.

– Jag har förståelse för den oron, säger skolchefen Jonny Palmkvist . Men vår tanke är att det ska finnas fyra arbetslag på skolan, bestående av elever och lärare.

– Varje arbetslag har egen ingång och lärarna har arbetsrum arbetslagsvis i närheten av elevernas studielandskap och på så sätt blir det en liten enhet i den stora skolan. Allt detta för att skapa en mindre hemvist åt både elever och lärare, där alla ska finna trygghet och närhet.

Rivningarna påbörjas sommaren 2016, då det inte finns elever på plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.