Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vetlandaborna är betryckta efter beskedet att ortens stolthet, Vetlanda Speedway, gått i konkurs. Hör reaktioner i klippet ovan. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Vetlanda Speedway i konkurs – lämnar elitserien

Uppdaterad
Publicerad

Miljonskulder gör att Vetlanda speedway går i konkurs. Under onsdagen lämnade styrelsen i Vetlanda Speedway AB in en konkursansökan av bolaget och som godkänts av Eksjö tingsrätt. Samtidigt drar man sig ur den högsta ligan.

Vetlanda Speedways skulder uppgår till drygt tre miljoner kronor. Konkursen innebär att man nu med omedelbar verkan drar sig ur Bauhausligan/Elitserien i speedway.

Speedwayklubben fick 2014 ett arv på omkring fem miljoner kronor från en av klubbens främsta supportrar, de pengarna är nu slut.

Klubben uppger i ett pressmeddelande att den nytillträdda styrelsen i moderföreningen Vetlanda Motorsällskap under de senaste två veckorna, sedan de fick ansvar för föreningen, har försökt att reda ut hur ekonomin i bolaget har sett ut och tog beslut om att anlita en bolagsjurist för att få klarhet i aktiebolagets ekonomi.

Vill agera snabbt

På inrådan av bolagsjuristen tog styrelseordföranden i aktiebolaget beslutet att lämna in konkursansökan.

– Vi har ett ansvar både mot sponsorer, ligaförening ESS och inte minst mot förarna. Genom att ta beslutet nu ger vi både ligaföreningen och förarna en sportslig chans innan serien drar igång. Hade vi valt att försöka lite till och inte kommit i mål, hade vi istället behövt avbryta mitt i säsongen, säger Astrid Pöker ordförande i Vetlanda Motorsällskap, på bolagets hemsida.

Styrelsen för Vetlanda Motorsällskap kommer undersöka möjligheterna för föreningen att fortsatt driva anläggningen.

Sökte nya medlemmar

Senast i tisdags efterlyste klubben nya medlemmar i sociala medier. Där bad de om hjälp och uppmanade folk att starta ett medlemskap för 300 kronor eller att bli medlem i 1000-klubben genom att betala in en tusenlapp.

Föreningen bildades 1946. Efter att ha åkt jo-jo mellan de olika divisionerna etablerade klubben sig i den högsta divisionen, Elitserien, 2003.

Klubben har därefter kört hem sex SM-guld, det senaste 2015, fyra silver och två bronsmedaljer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer