Här förbereder man för den nya skolbyggnaden på 2000 kvadratmeter som kommer att byggas i etapp ett. Foto: Jenny Söderqvist, SVT

Vetlanda storsatsar på skolor

Uppdaterad
Publicerad

Ett av Vetlanda kommuns största byggprojekt någonsin är nu igång. Tre skolor ska renoveras och byggas till för en kostnad av 250 miljoner kronor.

I den första etappen kommer 2.000 kvadratmeter skolyta byggas på skolgården vid Mogärdeskolan. 

– Det är ett spännande projekt som berör många människor. Och det är roligt att det är en satsning på barnen och ungdomarna, säger Fredrik Arvidsson som är byggprojektledare på Vetlanda kommun.

Vetlanda växer

När eleverna flyttat in i den nya byggnaden, börjar man renovera de gamla lokalerna på skolan.

– Allt kommer att bli bättre, vill jag påstå. Husen är från femtiotalet, och vi kommer att göra helt nya installationer när det gäller ventilation, värme och sanitet, säger Fredrik Arvidsson.

Fredrik Arvidsson berättar att även skolgården kommer att få en rejäl uppfräschning. Foto: Jenny Söderqvist, SVT

Vetlanda växer och man behöver bereda plats för fler elever. 250 miljoner kronor kommer det kosta att bygga till och renovera de tre skolorna. De kommer sedan att ha plats för 400 fler elever än idag.

Inget högstadie på Mogärdeskolan

När Mogärdeskolan är klar till vårterminen 2020, kommer den att den rymma två parallella klasser från förskoleklass till årskurs sex. Nästa år börjar man bygga om Withalaskolan och Landsbro skola som kommer att ta emot alla högstadieelever i kommunen.

Medan bygget pågår ska lektioner hållas som vanligt.

– Det är mycket logistik att få det att funka med elever och byggarbetare runt om, säger Fredrik Arvidsson.

Mogärdeskolan kommer att stå färdig till vårterminen 2020, och Withalaskolan och Landsbro skola ska vara klara ett år senare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.