Foto: SVT

Han jobbar för att förhindra en knarkepidemi

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler unga grips för narkotikarelaterade brott. Höglandspolisens fokusgrupp arbetar brett men fokuserar på att försöka hindra unga att hamna i ett missbruk. Idag händer det att polisen plockar in så unga missbrukare som 13-14 åringar.

– Vi riktar in oss på alla som hanterar droger på något sätt, men måste vi välja blir det alltid den unga personen. Den unga kan vi kanske fortfarande påverka, innan den går in i ett missbruk, säger Andreas, som är gruppchef för Höglandspolisens fokusgrupp mot narkotika.

Allt fler unga drogar

Vi åker med Andreas och hans kollega i centrala Eksjö en mörk eftermiddag i december. Han pratar mycket om de unga, att missbruket av droger går allt längre ner i åldrarna och att drogerna hittas hos allt yngre personer.

– Jag har varit med och plockat in 13-14-åringar som använder narkotika. Femtonåringar är ingen ovanlighet, tyvärr. Det är många unga som använder receptbelagda värktabletter, som har samma egenskaper som heroin.

När det gäller unga personer kontaktas alltid föräldrar och socialtjänst och Andreas tycker att samhällets skydd för ungdomarna har blivit bättre.

– Alla i samhället har blivit bättre på att fånga upp och stötta de här ungdomarna. Det finns fler utbildade personer som tar hand om personer med drogproblem.

Knarkepidemi

Samtidigt har synen på droger blivit mer liberal. Andreas använder ordet knarkepidemi.

– Det är det vi står inför om vi inte tar ett gemensamt tag mot drogerna.

– Vi släpper aldrig bara ut en ungdom på gatan när den har droger i kroppen. Föräldrarna kontaktas alltid och ofta blir även socialtjänsten inblandad, så att ungdomarna kan få hjälp och stöd.

Andreas har jobbat mot droger i flera år och har god kontakt med många av ungdomarna ute på stan.

– Det är sorgligt när att se människor som jag träffat när de var unga, som nu är nedgångna. Då känner jag att jag misslyckats. Men sedan finns ju de andra, som det går bra för, som varit på glid men skaffat sig jobb, körkort och familj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.