Foto: Kristin Renulf/SVT

Känt vilka som bränner bilar

Uppdaterad
Publicerad

Personal på fritidsgården på Råslätt vet vilka det är som vandaliserar och startar bränder i området. Nu försöker de engagera boende och föräldrar för att få slut på skadegörelsen.

Peter Magnusson, samordnare för Underground, uppger att de varnade redan i våras för utvecklingen i området, men enligt honom hade de svårt att få gehör. Personal på fritidsgården hade upptäckt att det var oroligt i två mindre grupper på Råslätt.

– De är ungdomar mellan 14 och 17 år. Och det finns en kriminalitet i de här grupperna som eskalerat, säger han.

Även polisen uppger att de har misstankar om vilka som ligger bakom bränderna.

– Vi har starka misstankar om vilka det kan vara, men att tro är inte samma sak som att det kan bevisas, säger Mats Rosenqvist, chef på brottsförebyggande sektionen.

Under tisdagskvällen kommer Underground och Råslätts sportklubb bjuda in boende och föräldrar till ett möte för att diskutera hur de kan få ett slut på vandaliseringen.

– Vi känner att vi vill kanalisera det engagemang som finns så det blir konstruktivt. Man kan inte bara sitta och vara arg på att samhället inte gör något, säger han.

På mötet kommer även polisen, Kultur- och fritidsförvaltningen och Vätterhem delta.

– Vi tror mötet kan fungera överbryggande mellan boende och de små ungdomsgäng som ligger bakom det här, säger Peter Magnusson. 

Vad tror du krävs för att vandaliseringen ska upphöra?

–  En väl avvägd balans mellan omsorg och gränssättning, men även ansvar från föräldrar. Sedan får vi också be om hjälp från till exempel socialtjänst, skolor och bostadsbolag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.