Zara Larsson och Timbuktu är två kända svenskar vars berättelser skildras i utställningen. Foto: Privat

Viktiga personers livsöden ska påverka ungdomar

Uppdaterad
Publicerad

Malala Yousafzai, Dalai lama, Timbuktu och Zara Larsson har alla en sak gemensamt. De drivs av en vilja att förändra världen. Och det är temat på en ny utställning i Jönköping.

Idag är det premiär för utställningen ”We have a dream” på Jönköpings läns museum. Hundra kända personer porträtteras och får dela med sig av sina visioner och drömmar.

– Vi visar politiker, fredspristagare, nobelpristagare, popartister och även fem lokala eldsjälar, säger Katali Jarefjäll som är verksamhetsutvecklare på museet.

Vill inspirera unga

Målet är att inspirera ungdomar i en värld där man nås av nyheter om krig, miljöpåverkan och flykt.

– Var och en av de som skildras i utställningen driver en kamp för något, och vi vill motivera unga till att inte känna hopplöshet utan att drivas av en vilja att förändra världen, säger Katali Jarefjäll.

Bland de som visas upp finns Malala Yousafzai, Dalai lama, Timbuktu, Zara Larsson, Samuel Opio, Ida Engblom och Maryam al Khawaja och cirka 90 personer till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.