Arkivbild från Prideparaden i Stockholm förra året. Foto: TT

Vildarnas motion mot Pride väcker ilska

Publicerad

De båda regionpolitikerna tillika politiska vildarna Morgan Malmborg och Per Svenhall, skriver i en motion att de vill att Region Jönköpings län slutar att ge bidrag till evenemanget Pride.

I motionen beskriver de Pride som ”mycket osmakligt då det förekommer perversa inslag som Regionen borde ta avstånd ifrån”. De ifrågasätter till exempel om det är ett normalt beteende att ”vuxna män kryper på marken som hundar”.

P4 Jönköping har talat med regionstyrelsens ordförande Malin Wengholm (M) och regionrådet Carina Ödebrink (S) som båda tar stark avstånd från motionen.

– Så som man uttrycker sig i motionen tycker jag är synnerligen allvarligt. Man har inte förstått att Regionen som en demokratiskt styrd organisation har som ansvar att motverka diskriminering och fördomar, säger Carina Ödebrink (S) till radiokanalen.

Morgan Malmborg och Per Svenhall är båda före detta Sverigedemokrater och sitter som politiska vildar i regionfullmäktige i Jönköpings län. De kandiderar på nytt för det nystartade Sjukvårdspartiet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.