Fyra highland cattle med Maja spetsen, har kärleksfullt välkomnat den vilsna vildsvinskultingen. Hör Carina Klahr berätta hur det var när Pumba upptäcktes i hagen. Foto: SVT

Vildsvinskultingen Pumba hittade en ny familj i kohagen

Uppdaterad
Publicerad

I snart en månad har en vildsvinskulting, som fått namnet Pumba, bott i en hage utanför Aneby. Den nya familjen består av fyra rejäla highland cattle.

Ägare till djuren är Carina Klahr. Hon berättar att Pumba plötsligt bara dök upp en dag och har stannat sedan dess. Och boskapen har tagit emot honom med värme.

– Särskilt Maja, hon verkar vara som en mamma för honom. I början stack han iväg ganska snabbt när vi närmade oss, men han blir tuffare och tuffare.

”Kanske tappat sin flock”

Kultingen har fått namnet Pumba, men det är osäkert om det är en galt eller sugga.

– Det får vi se när den blir lite större.

Varför tror du att han har kommit hit?

– Det vet vi ju inte men han kanske har blivit bortstött av flocken eller har tappat bort sin flock.

Carina Klahr bor i Hagrida utanför Aneby. Foto: Kristin Renulf / SVT

Orsakar skador

Vildsvin är annars djur som kan ställa till det rejält för lantbrukare när de bökar upp och förstör i skog och mark. Och för Carina Klahr är vildsvin egentligen inget favoritdjur. Men med Pumba är det annorlunda.

– Han får stanna här så länge han vill.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.