Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Ebba Eriksson/SVT

Vill locka ukrainare från Jönköping till Norrland

Uppdaterad
Publicerad

Norrlands stora kompetensbehov ska försöka minskas tillsammans med ukrainska flyktingar genom projektet North4Ukrains. Projektet försöker locka ukrainska flyktingar till Norrland, bland annat från Jönköping.

Projektet som leds av Folkuniversitetet har besökt flera platser i landet för att träffa ukrainska flyktingar och locka dem till Norrland.

– Vi har enorma behov av kompetens i Norrland, vi behöver över 100 000 nya norrlänningar, säger projektledaren Elise Backman.

Det är många som har visat intresse att flytta till Norrland och velat veta mer, berättar Elise Backman.

Bidrag för projektet

Projektet har beviljats 21 miljoner kronor av svenska ESF-rådet för att de ska hitta arbete och skapa ett liv i Norrland åt ukrainska flyktingar.

– Detta betyder väldigt mycket för mig också på ett personligt plan eftersom jag själv har familj som är fast i en ryssockuperad stad, berättar Elise Backman.

I klippet hör du vad de lockar de ukrainska flyktingarna med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.