Foto: TT

Vill få fler unga i riskgrupper att ta influensavaccin

Publicerad

Nästa vecka inleds vaccinationerna mot säsongsinfluensan i Jönköpings län. I år fokuserar regionen på yngre personer som tillhör någon riskgrupp.

Från och med tisdag den 19 november kommer invånarna i länet att kunna vaccinera sig mot säsongsinfluensan vid någon av länets vårdcentraler.

− I år fokuserar vi extra på att nå ut till de lite yngre personerna som tillhör någon typ av medicinsk riskgrupp, till exempel kronisk hjärt- och lungsjukdom, nedsatt andningsförmåga och nedsatt immunförsvar, säger Malin Bengnér, smittskyddsläkare Region Jönköpings län i ett pressmeddelande.

Virus förändras hela tiden

Enligt henne är det viktigt att nå denna grupp eftersom de inte känner sig så sjuka i vardagen, men löper en ökad risk att bli allvarligt sjuka av säsongsinfluensan.

Influensavirus förändra ständigt och därför anpassa också vaccinet varje år för att ge bästa skydd.

– Därför är det viktigt att vaccinera sig mot influensan varje år, säger Malin Bengnér.

Region Jönköping har under flera år varit bland de bästa i landet när det gäller att vaccinera personer som är över 65 år. I fjol vaccinerade sig 64 procent i denna grupp, vilket kan jämföras med rikssnittet som var 52 procent.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet hör du reporten berätta om vilka de vanligaste symptomen är för influensan. Foto: SVT/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer