Foto: SVT

Vill införa billigare busskort för äldre

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet vill införa ett subventionerat seniorkort i kollektivtrafiken ungefär som det ungdomskort som redan i dag finns.

I fjol införde länstrafiken i Jönköping ett rabatterat ungdomskort där ungdomar kan resa med tåg och buss i hela länet för 150 kronor i månaden. Nu vill de rödgröna partierna införa ett liknande kort för länets äldre medborgare.

– Allra bäst vore om det är gratis, men bara att subventionera skulle göra det möjligt för äldre att resa mera, säger Annika Nordqvist (MP), gruppledare i regionen till Jönköpings-Posten.

Motion till fullmäktige

Partierna har lämnat in en motion till regionfullmäktige där de föreslår att seniorkortet införs under en prövotid på två år. Vilken åldersgräns kortet ska ha framgår inte av motionen.

– Ju tidigare desto bättre. Nu är det upp till regionen att utreda när det skulle passa, säger Annika Nordqvist till tidningen.

Tappar intäkter

Att införa ungdomskortet har kostat länstrafiken cirka nio miljoner kronor. Centerpartisten Rune Backlund är tveksam till att införa ytterligare ett subventionerat kort för kollektivtrafiken.

– Svårigheten med den här typen av kort är att vi tappar intäkter. Det måste finansieras och kräver i så fall mer skattemedel.

Annica Nordqvist vill i första hand omfördela pengar inom den ram som finns för att finansiera seniorkortet, men menar att det också kan bli nödvändigt att skjuta till mer pengar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.