Foto: SVT

Villapriserna ökade mest i länet i Vetlanda

Uppdaterad
Publicerad

Priserna på villor och bostadsrätter fortsatte att stiga under 2016, men ökningen har mattats av. I Vetlanda steg priserna på villor med 20 procent, vilket var mest i länet.

Svensk Mäklarstatistik presenterar i dag statistik för priserna på villor och bostadsrätter under 2016. Den visar att priserna fortsatte uppåt under året, men att ökningen har mattats av.

– Väldigt sunt, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik, och jämför med den låga inflationen.

Villapriserna steg i genomsnitt med sju procent förra året. För bostadsrätter var ökningen nio procent, enligt Svensk Mäklarstatistik.

– Efter ett antal år med kraftiga uppgångar och som regel tvåsiffriga procenttal för både bostadsrätter och villor, så har det dämpats en del, konstaterar Per-Arne Sandegren.

I Jönköpings län steg priserna på villor med sammanlagt 14 procent i fjol. För bostadsrätter var den siffran 18 procent. I Jönköpings kommun ökade priserna på bostadsrätter under 2016 med 21 procent.

Snittpriset bland de 433 villor som såldes i länet i fjol var 1,96 miljoner kronor. För bostadsrätter var den siffran 1,54 miljoner kronor. Det såldes 380 bostadsrätter i länet under 2016.

Tydligt i Stockholm

Trendbrottet är särskilt tydligt i Stockholms innerstad, där priset bara ökade med fyra procent 2016 – om än från en hög nivå.

– Hela Stockholms län, där fyra av tio lägenheter i Sverige säljs, stannade nästan av för knappt ett år sedan. Ökningen i länet var sex procent, säger Sandegren.

Det finns dock motsatta exempel.

– Malmö och många länshuvudstäder har fortsatt höga ökningar. Men sett på fem år har Malmö ökat mycket mindre än de andra storstäderna och övriga riket, säger Per-Arne Sandegren.

Under december månad var prisökningen på bostadsrätter i hela riket en procent, medan villapriserna låg stilla.

OECD varnade nyligen för att Sverige, och några länder till, fått övervärderade fastighetsmarknader och riskerar en priskrasch.

– Det finns alltid någon som säger att bubblan är nära att spricka. Nån gång kan någon få rätt, medger Per-Arne Sandegren.

Kan hitta en nivå

Han tror dock snarare att bostadspriserna hamnar nästan stilla på någon nivå, medan den övriga ekonomin ”kommer ikapp”.

– Det är orimligt om bostadspriserna ökar med runt 15 procent år efter år medan inflationen i stort sett ligger still, påpekar Per-Arne Sandegren.

Kommunen där priserna på bostadsrätter steg mest 2016 var Sundsvall, med en ökning på 34 procent. Villapriserna ökade mest i Finspång med 26 procent, enligt Svensk Mäklarstatistik.

I Vetlanda kommun ökade priserna på villor med 20 procent i fjol, störst ökning i länet. I Nässjö ökade priserna med 14 procent och i Jönköpings kommun med elva procent.

Enligt Valueguards Hox-index, som tar hänsyn till vad för typ av bostäder som säljs, ökade priserna på bostadsrätter med åtta procent 2016 och villapriserna steg med nio procent. Mellan november och december steg bostadsrättspriserna med en dryg procent medan priserna på villor sjönk marginellt.

Fakta: Största ökningar

Kommuner med snabbast stigande priser i procent 2016:

Bostadsrätter:

Sundsvall 34

Kävlinge 31

Härnösand 31

Motala 30

Strängnäs 30

Landskrona 28

Halmstad 27

Hammarö 25

Karlskrona 25

Ystad 25

Villor:

Finspång 26

Sjöbo 24

Ale 24

Köping 22

Hultsfred 21

Mark 21

Kalix 20

Vetlanda 20

Nybro 20

Gotland 20

Källa: Svensk Fastighetsförmedling

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.