Öborna bar gula västar under protesten. Foto: Privat

Visingsöbor protesterade mot stängning av äldreboende

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen samlades runt 70 personer utanför äldreboendet Annero på Visingsö för att protestera mot att boendet stänger över sommaren. Nu planeras nya protester.

Protesten började klockan 16.30 på måndagseftermiddagen och öborna hade på sig gula västar. Även några av de boende på äldreboendet, som nu tvingas flytta, deltog.  

SVT Nyheter Jönköping har pratat med den Vinsingsöbo som drog igång protesterna. Kvinnan vill vara anonym.

– Jag tycker det är fruktansvärt illa att de försöker flytta på äldre människor som bott där hela sitt liv. Vissa av dem är över 90 år, säger hon.

Tog på gul väst

Kvinnan berättar att hon blev så upprörd över beslutet att stänga boendet att hon tog på sig en gul väst och en skylt när hon gick ut på sin dagliga promenad.

På skylten stod det: ”Med tiden vill vi också bo på Annero”. Hon gick ner till hamnen där färjan anländer till Visingsö.

– Många kom fram, pratade och gick med, säger kvinnan.

Snart föddes idén att de skulle protestera på parkeringen utanför äldreboendet och gruppen började göra banderoller. Manifestationen fick snabbt spridning genom sociala medier.

– Vi trodde vi skulle bli fyra personer, men det var många upprörda Visingsöbor, säger kvinnan.

Planeras ny protest

Enligt henne planeras nu en ny protest i hamnen på onsdag klockan 16.30.

Jönköpings kommun stänger äldreboendet på ön i fyra månader över sommaren och de åtta boende kommer flyttas till Gränna.

Enligt Camilla Johansson, äldreomsorgschef i Jönköpings kommun, är anledningen att kommunen inte klarat av att rekrytera sommarvikarier, men många Visingsöbor som SVT pratat med är rädda för att stängningen ska bli permanent. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.