Guldmedaljören Leo Johansson, Skillingaryd, flankerad av silvermedaljören Eric Rosjö, IF Hallby (vänster) och Moras Gabriel Strid. Foto: privat

VM i rullskidor med smålänningar i täten

Uppdaterad
Publicerad

Leo Johansson från Skillingaryds Frisksportklubb tog VM-guld i 16 kilometer klassisk stil före silvermedaljören Eric Rosjö från IF Hallby SOK när JVM i rullskidor avgjordes i Sollefteå.

Det var flera smålänningar som höll sig långt fram i resultatlistan under både JVM och VM som arrangerades samtidigt. Eric Rosjö tog silver trots att han bröt en stav och länge körde med bara en stav.

– Fantastiskt roligt att det lokalt går så bra för flera unga åkare härifrån Skillingaryd och Jönköping, säger Håkan Johansson, pappa till Leo och engagerad ungdomstränare i Skillingaryd FK.

Direkt efter tävlingarna åkte flera av skidåkarna på en veckas träningsläger i Boden. Även förbundskaptenen Johan Ericsson och coacherna Martin Eckevard och Mikael Johansson kommer från Jönköping och de kan vara nöjda med sitt landslag.

Ny generation åkare

Det är en ny generation längdskidåkare från Småland som visar framfötterna och lyckas i internationella mästerskap. Förutom medaljerna i 16 kilometer klassisk stil i JVM vann bland annat Adam Persson, IF Hallby, 200 meter sprint i JVM.

Leo Johansson och Adam Persson representerade också Sverige i sprintstafetten där de knep silver efter det italienska laget som tog guld.

– Fantastisk prestation av killarna att prestera på denna höga nivå, jag är imponerad av deras prestationer, säger Carin Rosjö som är ordförande i IF Hallby SOK.

VM för seniorer

Rullskid-VM för seniorer arrangerades också i Sollefteå och Tom Fahlén från Landsbro blev fyra i masstarten 20 km klassisk stil och hamnade alltså utanför prispallen.

– Det kommer många duktiga skidåkare från Småland. Här finns ett stort intresse för skidåkning och med dessa killar som förebilder inspireras fler att träna för att nå samma nivå, menar Carin Rosjö.

Hanna Abrahamsson från Eksjö SOK kom på en åttondeplats i 12 kilometer masstart.

– Det finns fler unga tjejer i småländska klubbar som tävlar, men de har ännu några år kvar för att nå till toppen, säger Carin Rosjö, ordförande IF Hallby SOK.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.