Äldrekontakt är en av grupperna som vill bryta äldres ensamhet. Foto: SVT

Volontärer vill bryta äldres ensamhet

Uppdaterad
Publicerad

Många äldre känner sig ensamma. Olika initiativ i samhället finns för att bryta ensamheten. Äldrekontakt är en av volontärgrupperna och sedan ett par månader finns de även i Jönköping.

I Sverige finns idag över 800 000 personer som är äldre än 75 år. Enligt Äldrekontakt finns det studier som visar att omkring 30 procent av dem känner sig ensamma.

– Sedan jag gick på det här första gången är jag såld. Det är bra medicin det här, bättre än sömntabletter, säger Karin Nilsson, som är en av de äldre som nappat på idén att få träffa andra äldre.

Öppna sitt hem

Äldrekontakt finns idag i 26 kommuner i landet. Sedan ett par månader är gruppen etablerad i Jönköping med en grupp volontärer. De ställer upp för att leda en grupp, skjutsa till träffar, ledsaga de äldre eller öppna upp sitt hem och bjuda på fika.

I ett första steg har brev skickats hem till alla som är 87 år i kommunen och gensvaret blev stort.

– Det är inte lätt att nå den som är ensam, men vi försöker med de här breven, med anslag på till exempel vårdcentraler och kyrkor, säger Petra Jonsson, gruppledare för Äldrekontakt i Jönköping.

Ger tillbaka

Nu ordnas regelbundna träffar och redan har en hel del äldre nappat på idén att få träffa andra. Volontärerna är unga och medelålders

Volontärerna leder grupper, skjutsar till träffar eller öppnar upp sitt hem och bjuder på fika. Foto: SVT

människor som ger av sin tid och för Petra Jonsson har det gett oväntat mycket tillbaka.

– Det har betytt jättemycket för mig personligen det här. Efter varje träff får jag en sådan skopa energi. Att se deras möten och glädje och få vara en del av det är så fantastiskt häftigt!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.