Foto: Arkivbild

Wetterbygdens herrlag lämnar basketligan

Uppdaterad
Publicerad

Wetterbygden Stars drar sig ur den högsta ligan i basket – Svenska baskeligan. Anledningen är att ekonomin tagit stryk av den rådande coronapandemin.

– Vi förlorade flera miljoner i mars när våra största sponsorer tvingades dra ner sin ersättning till oss, säger klubbchefen Thomas Ekström.

Efter två säsonger i den högsta ligan har Huskvarnalaget tvingats ta beslutet att lämna ligan av ekonomiska skäl. Då säsongen avslutades i förtid gick klubben miste om publikintäkter och de sammantagna coronaeffekterna har gjort det ekonomiskt omöjligt för klubben att vara kvar i den högsta ligan. När herrlagets stora sponsorer fick det tufft ekonomiskt och tvingades dra ner sin ersättning till klubben gick den ekonomiska ekvationen inte ihop.

– Vi har försökt att jobba tillbaka det vi har förlorat, men det är sämsta läge att jaga sponsorer just nu, säger Thomas Ekström.

Corona Jönköping

Spel i Superettan

Kommande säsong siktar man istället på spel i Superettan och spelarna har ställt sig bakom beslutet.

– Det är klart att många är besvikna, de vill ju mäta sig med de bästa. Men de har köpt våra argument och förklaringar och står bakom det, säger Thomas Ekström.

Alla spelare har kontrakt och kommer att bli kvar i klubben.

Damlagen kvar i högsta serien

Wetterbygdens damlag – Wetterbygden Sparks kommer att spela kvar i den högsta damligan. Deras kostnader är betydligt mindre. Då herrarna i högsta ligan spelar 36 omgångar så spelas damligan över 22 omgångar.

– Där har vi haft fler ägg i korgen, fler sponsorer som betalar mindre summor än på herrsidan, och då är vi inte lika sårbara, säger Thomas Ekström.

Är klubbens existens hotad av det tuffa läget ni är i?

– Hade vi spelat kvar i basketligan med herrlaget hade den kunnat vara det framåt våren om vi inte vunnit tillbaka de pengar vi har förlorat. Därför tycker vi att det är bättre att ta ett steg tillbaka för att sedan ta två steg framåt, avslutar Thomas Ekström.

KLIPP: Wetterbygden delar sponsorpengar lika mellan könen (6 mars 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet