Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan berättar Stefan Möller om hur butiken förbereder inför påskhandeln. Foto: Simon Fredling Jack, SVT.

Matbutiken kallar på vakter inför påskhandeln

Publicerad

Den största andelen som använt sig av länsstyrelsens coronaenkät svarar att de upplever trängsel i matbutiker. Samtidigt väntas många utföra sina ärenden nu på skärtorsdag. Nu lyfter både länsstyrelsen och en butikschef vikten av den egna individens ansvar.

I den första insamlingen av enkätsvar om hur människor upplever bland annat trängsel  i Jönköpings län är det en majoritet som tycker till om butiker. Länsstyrelsens beredskapsdirektör menar att allmänheten måste ta större ansvar att följa de regler som finns.

– Tillsynen tittar ju på butikernas krav om vad de ska göra och de uppfyller i stora drag de kraven som finns. Det handlar också om hur vi som handlar beter oss och där finns det mer att göra, exempelvis att besöka butikerna själv, det är för många som handlar i par eller hela familjer, säger Fredric Jonsson, beredskapsdirektör.

Även butikschefen Stefan Möller nämner den egna individens ansvar att följa coronareglerna.

– Det är mycket egenansvar också, upplever man att det är trångt så får man ta ett steg tillbaka, säger han.

”Tycker man respekterar råden rätt bra”

På Willys A6 rustas det nu inför påsk. Utöver trängselvärdar kommer vakter att vara på plats för att hjälpa till så att coronaråden efterlevs.

– Än så länge tycker jag att kunder har respekterat reglerna rätt bra. Men det är blandat, vissa delar av dagen fungerar det bra i butiken men sen är det ju en del som handlar i hela familjer, säger Stefan Möller, butikschef.

I klippet ovan berättar Stefan Möller om hur butiken förbereder inför påskhandeln.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Jönköping

Mer i ämnet