Johanna Mosell saknar inte bil. ”Jag tycker absolut inte att det är värt det för min del. Där jag jobbar har vi också ett jätteproblem med parkeringar. Att känna stress över att hitta parkering, att stå i bil kö, hela den biten. Då cyklar jag hellre förbi de där bilköerna vid Munksjöbron än att sitta i dem”, säger hon. Foto: Ebba Öberg / SVT

Johanna cyklar för att undvika trängseln på bussarna

Uppdaterad
Publicerad

I dag fredag är det ”Vintercyklingens dag”. En dag som är till för att främja och belysa just vintercykling. Men småbarnsmamman Johanna Mosell cyklar ändå, alla dagar året runt.

Johanna Mosell bor längst upp berget på området Dalvik. Där bor hon med sin treårige son Elliot. För de flesta hade bilen varit en självklar del i livet för att få ihop vardagen. Men Johanna cyklar i ur och skur.

Den rådande pandemin är det största skälet till att hon har börjat cykla året runt. Tidigare tog hon bussen men för att undvika trängsel och följa restriktioner köpte hon en elcykel.

Ställer krav på kommunen

Det finns vissa svårigheter med att vintercykla. Johanna Mosell säger att snövallarna på cykelvägarna kan bli väldigt stora. Hon ser ett problem med att cykelvägarna inte prioriteras i samma utsträckning som bilvägar. När snön kommer och den hinner både smälta och frysa till på nytt innan den plöjs bort bildas isiga ojämnheter på banan.

Enligt Johanna är just ojämnt underlag det största problemet när hon ska cykla. Hon säger också att cykel- och gångvägar är lite smala på vissa håll.

– Där har kommunen ett ansvar att se till att cyklister och gångare kan samsas på banan. För mig är det en viktig del att våga cykla med min son. Och att tvingas ge mig ut på vägen känns inte så bra med en treåring där bak, säger hon.

Se klippet ovan för att höra varför Johanna tycker att cykel är det smidigaste färdmedlet.

Vintercyklingen dag

Winter Bike To Work Day infaller andra fredagen i februari varje år. Det är en global aktivitetsdag som startade i Kanada 2013. I Sverige kallas dagen Vintercyklingens dag och arrangeras av paraplyorganisationen Svensk Cykling, med stöd från Trafikverket. Syftet är att förlänga cykelsäsongen och göra en insats för klimatet.

Som cyklist kan man registrera sin cykling på vintercyklingensdag.se och tävla mot andra städer i världen. Den ort med flest registrerade cyklister vinner.

Förra året kom Jönköping på 28:e plats med 113 registrerade cyklister, Huskvarna kom på 217:e plats med 5 cyklister. Totalt var det 1 565 orter som hade någon registrerad cyklist.

Detta året kommer Jönköpings kommun inte att anordna något event i samband med dagen. Detta på grund av den rådande pandemin.

Källa: vintercyklingensdag.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.