Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du hur Anna Peit resonerar när det gäller lunch på jobbet. Du hör även flera andra som SVT träffade i centrala Jönköping under torsdagen. Foto: Jessica Gow/TT/SVT

Fler väljer matlåda när lunch ute blir dyrare

Publicerad

Idag den 23 mars är det matlådans dag. Många av dem som SVT möter på stan vid lunchtid föredrar matlåda framför utelunch, med tanke på ekonomin.

Enligt SCB har matpriserna höjts med 20 procent och elpriset fördubblats under 2022. Detta är något som märks i plånboken för både krögare och privatpersoner. David Jonsson, restaurangägare i Jönköping, har höjt lunchpriset med 5 kronor och flera andra restauranger i Jönköping har gjort betydligt högre prishöjningar.

För många innebär detta färre restaurangbesök och större planering vid matinköp. Många gör storkok inför arbetsveckan istället för att äta lunch ute.

– Vi har många i huset emellanåt och då får man tänka till. Jag lagar fler portioner så att man har under veckan, säger Ingalill Gustavsson pensionär.

Andra sätt för att hålla nere kostnaderna kan vara att handla på extrapris genom att kolla butikernas reklamblad, laga mat från grunden och göra storkok.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.