Stressade föräldrar utsätter andras barn för fara när de kör för fort. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Stressade föräldrar trafikfara vid skolor

Uppdaterad
Publicerad

Nu har höstterminen i skolorna dragit igång – och med den trafikfarorna vid hämtning och lämning. Många föräldrar i tidsnöd kör för fort i närheten av skolorna.

Utanför en av Växjös skolor har kommunen placerat en digital farttavla som läser av bilarnas hastigheter. Bilisterna får antingen en glad eller en ledsen gubbe när hastigheten avläses.

Pernilla Bolmgren vid Växjöpolisen har i samband med skolstarten träffat både barn och föräldrar vid några av Växjös skolor och informerat om de faror som kan uppstå under hämtning och lämning vid skolorna.

– Jag anser att det är väldigt viktigt, för det är ju våra barns liv och hälsa som det handlar om. Att korsa gator det vet vi ju alla hur farligt det är med trafik – det kommer ut barn bakom bilar, det är ju det klassiska och det vill man ju undvika så mycket som möjligt, säger Pernilla Bolmgren.

Hon har också ett råd för att trafiken ska bli säkrare för våra barn.

– Jag tycker att man ska tänka på var man släpper av barnen, så att man ser till att de inte behöver korsa någon väg. De behöver inte hamna i en vägbana eller någonstans där det kommer bilar, säger Pernilla Bolmgren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer