Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Branden som ödelade bageriet på Norbergsgatan är en av bränderna som den misstänkte Malmöpyromanen nu åtalas för. Hör mer om åtalet i klippet. Foto: Johan Nilsson/TT

Misstänkt pyroman avslöjades av elsparkcykel och tagg till sin lägenhet

Uppdaterad
Publicerad

En man i 45-årsåldern åtalades på torsdagen för bland annat mordbrand och skadegörelse. Han greps på bar gärning med en tändare i handen efter att det brunnit på ett 20-tal platser i Malmö under en vecka i januari.

Enligt Dan Granvik, erfaren mordbrandsutredare vid polisen, rör det sig om en pyroman.

– Pyromani är ofta ett sjukligt beteende där du har ett behov av att vilja bli sedd eller ropa på hjälp. Då tar du till elden. Min bedömning som förhörsledare är att han inte mått riktigt bra, säger Dan Granvik.

Mannen åtalas för några av bränderna. Som bevisning används bland annat fynd av kläder, en elsparkcykel och information från den tagg han använt för att ta sig in i bostaden.

Fångades på övervakningskamera

Vid en brand vid ett bageri på Norbergsgatan i Malmö den 27 januari antändes lastpallar intill fasaden. En person ådrog sig rökskador vid branden. Övervakningsbilder visade hur en man på en elsparkcykel kommer till platsen och startar branden.

När den åtalade mannen några dagar senare grips på bar gärning vid Celsiusgatan görs husrannsakan i hans bostad. Mannen har en elsparkcykel och kläder som överensstämmer med bilderna från branden i bageriet.

Information från mannens tagg till porten visar att han kommit hem några minuter efter att branden startade. Polisen har gjort en rekonstruktion av resvägen från brandplatsen till bostaden på elsparkcykel som används som bevisning.

Pekats ut av vittne

Efter en annan brand i januari har ett ögonvittne pekat ut den åtalade 45-åringen som den person tände eld på stora flytpontoner som tillhörde Malmö gatukontor.

Den åtalade nekar till misstankarna om mordbrand, försök till mordbrand och skadegörelse som riktas mot honom efter bränderna i januari. Han har däremot erkänt en brand i ett träskepp på en lekplats vid Ystadsgatan i november förra året.

Mannen har tidigare varit föremål för sociala myndigheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.