Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lindbäcks Bygg varslar 100 anställda i Piteå. Det beskedet ger vd:n Mikael Brandt under måndagen. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

100 personer varslas om uppsägning vid Lindbäcks Bygg i Piteå

Uppdaterad
Publicerad

Lindbäcks Bygg i Piteå varslar 100 personer i Piteå. Byggföretagets orderbok är nästan tom.

– Det är förstås ett väldigt tråkigt beslut att ta, säger Mikael Brandt, vd Lindbäcks Bygg.

Stigande materialpriser, höjda räntor och en instabil omvärld har skapat ett marknadsläge där fastighetsägare avvaktar med uppstart av nya projekt, är företagets förklaring till att många nu varslas. Lindbäcks orderbok inför nästa år har minskat betydligt.

 – Vi har många kundkontakter som vill bygga med oss men där några kunder valt att avvakta med uppstart. Vi anpassar därför vår organisation till 400 anställda, och tvingas därför lägga ett varsel för 100 personer i Piteå, säger Mikael Brandt i en första kommentar.

”Vi tvingas anpassa oss”

Lindbäcks bygg har totalt 540 anställda. Varslet gäller 100 personer i Piteå samt ytterligare ett antal i övriga affärsområden. Varslet gäller i dagsläget inte byggarbetsplatser.

 – Vi tvingas anpassa oss efter nuvarande marknadsläge som ser ut att hålla i sig även under nästa år. Trots det har vi fortsatt kunder som ändå väljer att satsa och tillsammans med dem ska vi fortsätta bygga hållbara bostäder, säger Mikael Brandt.

Lindbäcks kommer även att flytta all produktion från fabriken i Öjebyn till den nya fabriken på Haraholmen.

Facket har tidigare uttryckt oro för nedskärningar vid företaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.