Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du fackets Emmeli Persson och huvudskyddsombudet Lars Nilsson om stundande nedskärningar vid Lindbäcks bygg i Piteå. Foto: Erica Larsson/SVT

Hör facket om oron för hur många som blir uppsagda på Lindbäcks i Piteå: ”Jättejobbigt”

Uppdaterad
Publicerad

Beskedet att Lindbäcks bygg i Piteå måste göra stora nedskärningar skapar nu oro hos många anställda som undrar om de kommer att förlora sina jobb.

–  Det är tungt och jättejobbigt att få ett sådant här besked, säger Emmeli Persson, klubbordförande för GS Facket på Lindbäcks bygg.

Hon räknar nu med tuffa förhandlingar i samband med den omorganisation som väntar.

– Alla är oroliga och undrar hur det ska gå, men i nuläget vet vi inte hur många som riskerar att bli av med jobbet.

Enligt Lindbäcks bygg beror stundande nedskärningar på  försämrad konjunktur för byggbranschen i kombination med skenande kostnader för bland annat material, energi- och bränsle, samt högre räntor.

Tuffa förhandlingar

Oavsett befattning på företaget så finns det en medvetenhet om att en sämre konjunktur är på intågande.

–  Vi lever i en helt annan verklighet nu. Folk har inte råd att köpa lägenheter på samma sätt som förut och vi säljer inte det vi producerar längre, säger Emmelie Persson.

Av företagets cirka 530 anställda arbetar omkring 300 personer i Piteå och Öjebyn och all produktion kommer att flyttas till fabriken i Haraholmen.

I klippet hör du Emmeli Persson, klubbordförande och Lars Nilsson, huvudskyssombud.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.