Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vd:n Mikael Brandt vid Lindbäcks bygg om de neddragningar som nu väntar inom företaget. Foto: Erica Larsson/SVT

Vd:n om nedskärningarna på Lindbäcks i Piteå: ”Bara idioter bygger nu”

Uppdaterad
Publicerad

Över 300 personer jobbar på Lindbäcks bygg i Piteå och Öjebyn och nu väntar markanta nedskärningar. Företagets vd Mikael Brandt säger att krig, skenande el- och bränslepriser är orsaken, men ger samtidigt en känga till politikerna eftersom han tycker att de borde göra mer för att rädda byggsektorn.

Det var under måndagen som Lindbäcks meddelade att de måste sy om personalkostymen till en betydligt mindre storlek.

Av företagets 530 anställda jobbar cirka 300 i Piteå och Öjebyn vilket gör det till en av kommunens största arbetsgivare.

Vd Mikael Brandt menar att fler byggföretag troligen står på tur. Något som kan drabba de stora industrisatsningarna i länet hårt om ingenting görs.

– Jag träffade en företrädare för fastighetsutvecklare förra veckan som sa att det är bara idioter som bygger nu, säger han till SVT Nyheter Norrbotten.

Företaget överlever men personal får gå

Under de kommande veckorna kommer det att klarna exakt hur många färre personalstyrkan blir. Brandt vill inte ge någon siffra utan nöjer sig med det svävande svaret att en ”betydande andel kommer få gå”.

– Det är ju ett betydande antal annars hade jag inte kallat till den här typen av information. Historien är ju den att Linbäcks inte har tjänat pengar de sista fem åren, säger Brandt.

Så företaget överlever men många i personalen får gå?

– Ja tyvärr är det så.

I videon hör du vad vd:n anser att politikerna bör göra för att att rädda byggsektorn.

LÄS MER: Fackets ordförande: ”Ett jättejobbigt besked”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.