För att lösa situationen på Gällivare sjukhus schemalägger Region Norrbotten sjuksköterskorna på 12,5 timmars pass hela sommaren. Foto: SVT

Regionens nya krav – akutsköterskor i Gällivare måste jobba 12,5-timmarspass för att lösa vårdkrisen

Uppdaterad
Publicerad

Akutsjuksköterskor i Gällivare har tidigare flaggat för att det saknats personal till 316 pass på sjukhuset under sommaren, något som de även menar kommer att öka väntetiderna på akutmottagningen avsevärt.

– Nu har Region Norrbotten löst det med 12,5-timmarspass där vi går ned till halva personalstyrkan, säger akutsköterskan Caroline Ärlebrand.

En av lösningarna som Region Norrbotten använt sig av tidigare när det har varit dåligt med personal under sommaren är extra ersättning om personalen väljer att flytta sin semester, att senarelägga föräldraledigheter och framför allt ta så kallade extra avtalspass.

I det öppna brevet som publicerades för drygt två veckor sedan uppgav personalen att de inte tänkte ta på sig några extra avtalspass utan väsentligt högre ersättning.

Nu kontrar Region Norrbotten med att låta personalen gå 12,5-timmarspass.

– Nu två dagar innan den första gruppen av oss går på semester fick vi det här beskedet. Jag kan ju säga att det inte råder någon god stämning i personalgruppen just nu, säger Caroline Ärlebrand.

Enligt henne har regionen motiverat beslutet med att det annars inte hade varit möjligt för personalen att få ut någon sommmarsemester.

12,5-timmarspass med halverad personalstyrka

Förändringarna inför sommaren innebär att akutmottagningen kommer att gå ned till halva personalstyrkan och att varje pass kommer att schemaläggas till 12,5 timme.

– Det känns inte direkt som att vi har något val. Vi får anpassa oss till situationen men det är inte med den här sortens personalpolitik som man behåller sin personal, säger akutsjuksköterskan Caroline Ärlebrand.

”Det här är ett måste”

Jonas Thörnqvist, divisionschef för länssjukvård 1 och ansvarig för den akuta verksamheten, säger till SVT att han inte har suttit med i diskussionerna men att de inte hade något alternativ.

– Färre måste ta längre pass för att vi ska få ihop verksamheten överhuvudtaget, säger han.

Är detta ett tvång eller ett val?

– Vi måste göra så här för att få ihop schemat. Jag har inte varit med i samtalen men det här är ett måste för att vi ska få ihop verksamheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.