Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Maria, mamma till 14-åriga Yasmine, som hittades död på en toalett på Örnässkolan i Luleå. Foto: SVT

Yasmine, 14, hittades död på skoltoaletten i Luleå – hör mammans ord

Uppdaterad
Publicerad

Yasmine, 14 år, hittades i måndags död på en toalett på Örnässkolan i Luleå. Mitt i den stora sorgen känner familjen en stor ilska och besvikelse mot både skola och socialtjänst.

- Ingen har hjälpt oss, säger mamman Maria när SVT träffar henne i hemmet.

På köksbordet står foton av Yasmine bredvid några tända ljus och trots att det är svårt berättar mamman om i måndags när världen föll samman för familjen.

– De ringde och sa att Yasmine är allvarligt skadad och på väg till Sunderby sjukhus, men jag hann inte dit. När jag kom till sjukhuset var det försent. De försökte rädda Yasmine, men det gick inte, berättar Maria.

Yasmine dog på skoltoaletten

Yasmine förändrades

Varför Yasmine avled är ännu inte klarlagt. Det får obduktionsrapporten visa.

Mamman berättar att Yasmine började förändras för ungefär ett år sedan. Hon mådde inte så bra och testade då att ”boffa”, vilket innebär att sniffa i sig drivgas. I  Yasmines fall handlade det om torrschampo.

– Hon boffade när hon mådde dåligt, hon sa att det är populärt nu, alla gör det. Nu vill jag varna andra föräldrar. Var vaksamma, säger Yasmines mamma.

”Jag är jättearg”

Både hon och Yasmines pappa känner sig svikna av samhället:

– Varken skola, socialtjänst eller polis har hjälpt oss. Vi har ringt och ringt. Jag är jättearg på socialen och skolan. Vi ropade på hjälp och knackade på alla dörrar, men de lämnade oss väldigt ensamma. De lyssnade inte på oss, säger Maria.

Föräldrarna menar att mycket händer på skolan och på kvällarna.

– Det har kommit fram tidigare att de boffar på skolan, men skolan har inte gjort tillräckligt. Det har känns som att prata med en vägg när vi försökt göra någonting, säger pappan.

Skolan och polisen har hittills varit förtegna om händelsen.

I klippet berättar mamman Maria om händelsen och den stora sorg som drabbat familjen.

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

På vårdguiden 1177 ges råd till den som mår dåligt. Där konstateras att det är vanligt att må dåligt då och då men att man ibland kan behöva någon att dela sina tankar med.

På 1177.se finns råd om vad man kan göra när man inte mår bra. Där finns också telefonnummer och chattadresser om man behöver någon att prata eller chatta med:

Jourhavande medmänniska: Telefon: 08-702 16 80, chatt: jourhavande-medmänniska.se

Jourhavande kompis: chatt:   jourhavandekomp.se.  (För barn och unga upp till 25 år)

Mind självmordslinjen:  Telefon: 901 01 – Chatt:  mind.se  – även för närstående

Här finns fler telefonnummer och chattadresser hos 1177

Källa : Vårdguiden 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Yasmine dog på skoltoaletten

Mer i ämnet