Eva Norlin, regionkoordinator för arbetet mot prostitution och människohandel, ser en ökad risk att unga flickor i Norrbotten dras in i prostitution. Foto: Ulrika Wänkkö/SVT

140 norrbottniska tjejer på sajt för sugar dating – riskerar dras in i sexhandel

Uppdaterad
Publicerad

Myndigheterna ser en risk för att fler norrbottniska flickor dras in i sexhandel via så kallad sugar dating. På en av sidorna på internet finns nu 140 norrbottniska tjejer registrerade.

– Tidigare var hälften utländska tjejer. Nu är 95 procent svenska tjejer, säger Eva Norlin, regionkoordinator för arbetet mot prostitution och människohandel.

Enligt Eva Norlin är det polisens arbete tillsammans med den uppsökande verksamheten som lett till att allt färre utländska kvinnor kommer till Norrbotten för prostitution.

Även pandemin har gjort sitt till.

– För några år sedan stötte vi på hälften utländska och hälften lokala tjejer i vår uppsökande verksamhet mot prostitution. Nu är det 95 procent svenska tjejer, säger hon till SVT och fortsätter:

– Vi är oroliga för att de här männen som vill köpa sex och begå övergrepp nu vänder sig mot lokala tjejer, säger hon.

”Glorifierar sexhandel”

Senast hon och hennes kollega på polisen i Norrbotten undersökte saken fanns det 140 norrbottniska tjejer registrerade på en av flera sugar dating-sidor som vuxit fram på nätet.

– De här sidorna är utformade på ett utstuderat sätt som glorifierar sexhandel, säger Eva Norlin.

Hör Eva Norlin berätta mer om sugar dating och prostitution i Norrbotten i klippet ovan.

Det här är sugar dating.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.