Polisen har svårigheter att nå norrbottniska kvinnor och flickor som finns på sugardatingsidor. I klippet hör du polisens samordnare Joakim Luttu. Foto: Ulrika Wänkkö/SVT

Polisen i Norrbotten: Därför är det svårt att jobba mot sugar dating

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Norrbotten saknar rätt kompetens för att kunna interagera med och ta reda på vilka personer som döljer sig på nätets sugar dating-sidor.

– Vi är framför allt oroade för personer under 18 år som finns på sajterna, säger Joakim Luttu, polisens samordnare mot prostitution i Norrbotten.

Polisen har börjat arbeta mer uppsökande mot människor som är utsatta i prostitution vilket har gett resultat när det gäller de utländska kvinnor som kommer till Norrbotten som en del i sexhandeln.

– Vi åker ut tillsammans med socialtjänsten och erbjuder kvinnorna stöd och hjälp, berättar Joakim Luttu.

Speciella kunskapskrav

Däremot är det svårare för polisen att nå de norrbottniska kvinnor och flickor som finns på sugar dating-sidor, där det kvävs inloggning.

– Det krävs särskild utbildning för att en polis ska få jobba interagerat på nätet utan att uppge vem man är och vi har ingen här uppe som har den utbildningen, säger Joakim Luttu.

Hör polisen Joakim Luttu berätta hur man arbetar mot prostitution i Norrbotten i klippet ovan.

Det här är sugar dating.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.