Tennisspelaren Maria Fernanda Morales Vazques siktar på att bli en av de bästa. Foto: SVT

15-åriga stjärnskottet vill bli bäst i tennis

Uppdaterad
Publicerad

Hon föddes för 15 år sedan i mångmiljonstaden Mexico City. Men det var i nya hemstaden Luleå hon utvecklade sin tennis. Maria Fernanda Morales Vazques siktar på att vara bland världens 100 bästa om tre år.

Maria kom till Luleå som sjuåring sen pappan fått jobb som kock. Det var tänkt som en tids omväxling för familjen men man är kvar än i dag.

– Det är stor skillnad på Mexico City och Luleå. Men det är lugnt och skönt här och bra miljö för oss som vill spela tennis, säger Maria Fernanda Morales Vazques.

Letar sponsorer

Hon spelade tennis redan innan flytten till andra sidan jordklotet men det var i Luleå hon började satsa på allvar. Hon har redan tävlat i ett 10-tal länder och kammat hem lite prispengar men utan bidrag från mamma och pappa hade det inte gått.

– Det är dom som finansierar allting. Jag har inte så många sponsorer ännu men jag hoppas att det kommer.

Vill bli bäst

Största förebilden är förra världsettan Serena Williams. Maria själv har inte kommit så högt i rankingen ännu men siktar på att vara bland dom 100 bästa i världen när hon fyller 18.

– Mina långsiktiga mål är ju att bli ”topp 10” och helst etta. Men det är långt dit och väldigt jobbigt så man måste ju orka. Men jag är beredd att satsa hårt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.