Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Martin Bergvall, verksamhetschef på Akademi Norr, om arbetet med att få fler att vidareutbilda sig till specialistundersköterskor. Foto: Beatrice Karlsson/SVT

Mer än 150 specialistundersköterskor saknas i Norbotten – så ska de bli fler

Publicerad

Det är stor brist på specialistundersköterskor och inte minst i Norrbottens inland. Enligt en undersökning av Akademi Norr saknas mer än 150 personer med den kompetensen. För att öka intresset erbjuds undersköterskor möjligheten att vidareutbilda sig.

Bara i Norrbotten har 12 av länets 14 kommuner uppgett att de har behov av specialistundersköterskor. Undantagen är Arjeplog och Pajala där det inte råder någon brist.

– Det är jätteviktigt att det finns tillgängliga utbildningar i våra kommuner så att man kan vidareutbilda sig. Oavsett om det är distansutbildning eller hybridutbildning, det vill säga att läraren ställer upp en kamera som sänder ut föreläsningen samtidigt som den genomförs, säger Martin Bergvall, verksamhetschef på Akademi Norr.

Nyexaminerade ska jobba med äldre

I både Norrbotten och Västerbotten erbjuds nu undersköterskor att vidareutbilda sig till specialistundersköterskor mot multisjuka äldre.

Enligt Bergwall är detta möjligt eftersom det finns ett samarbete mellan Akademi Norrs 13 medlemskommuner i Norr-och Västerbotten och utbildningsaktören Medlearn.

– Riktigt roligt att vi har 18 nyexaminerade specialistundersköterskor i Norrbotten med inriktning mot multisjuka äldre, säger Martin Bergvall, verksamhetschef.

Hur viktigt är det att undersköterskor ges möjligheten att vidareutbilda sig?

Jätteviktigt för kommunernas överlevnad.

I klippet ovan berättar Martin Bergvall om arbetet med att få fler att vidareutbilda sig till specialistundersköterskor. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.