Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar nyexaminerade specialistundersköterskorna Lotta Åman och Anton Landström om vikten av vidareutbildning. Till vänster Martin Bergvall, verksamhetschef på Akademi Norr. Foto: Beatrice Karlsson/SVT

Lotta nyexaminerad specialistundersköterska i Arvidsjaur: “Man ska vara trevlig och ödmjuk”

Uppdaterad
Publicerad

Nu är 18 specialistundersköterskor färdigexaminerade i Norrbotten. En av dem är Lotta Åman från Arvidsjaur som gläds över att det satsas på undersköterskor.

– Väldigt efterlängtad utbildning. Jag har fått en större förståelse för hur jag ska ta emot och behandla någon som är multisjuk, säger hon till SVT.

I norra Sveriges inland erbjuds nu undersköterskor att vidareutbilda sig till specialistundersköterskor och intresset har visat sig vara stort. Av de 22 nyexaminerade så är 18 från Norrbotten, däribland Lotta Åman från Arvidsjaur.

– Bra att vi i inlandet ges den här möjligheten. Det är en bra utbildning, som även tar upp vikten av att bemöta människor på ett bra sätt.

Hur ska man bemöta människor? 

– Man ska vara trevlig och ödmjuk och vilja göra allt för dem som kommer, säger Lotta Åman, före detta kommunalråd i Arvidsjaur och som till hösten kandiderar till regionfullmäktige. 

”Större trygghet”

Även Anton Landström, som är en av fyra nyexaminerade specialistundersköterskor i Arvidsjaur, är glad att han valde att vidareutbilda sig. 

– Jag känner en större trygghet i min yrkesutövning, men det känns även som att jag kan ge mina kollegor bättre stöd och bättre vård till dem jag hjälper, säger han till SVT. 

I klippet berättar Lotta Åman och Anton Landström om vikten av att kunna vidareutbilda sig och vad som krävs för att behålla vårdpersonalen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.