Pengar till saneringsarbete i Karlshäll Foto: SVT

160,5 miljoner kronor till saneringsarbetet i Karlshäll

Publicerad

Det är det kvicksilverförorenade sedimentområdet Karlshäll i Luleå som nu beviljats bidrag av Naturvårdsverket för sanering.

Det är Luleå kommun i samarbete med länsstyrelsen och Naturvårdsverket som driver miljöprojektet som går ut på att förbereda och genomföra efterbehandlingsåtgärder av förorenat sediment i Karlshäll. Syftet är att minimera spridningen av föroreningarna till Luleälven och till Bottenviken.

”Såklart glada”

— Vi är såklart glada att Karlshäll fått bidrag i denna omfattning. Efter många års utredningsarbete kan vi nu ta steget vidare till åtgärder och sanering, säger Hanna Nilsson, handläggare vid Länsstyrelsen i Norrbottens län.

Betalas ut under flera år

Pengarna ger nu möjlighet till bland annat följande åtgärder: bärgning av sjunktimmer, hydroakustisk undersökning, muddring, avvattning av muddermassor, omhändertagande av muddermassor samt fortsatta utredningar.

Bidraget gäller för åtgärdsförberedelser och åtgärder och kommer att betalas ut under perioden 2018-2026.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer