Hundratals vapenlicenser inkallas varje år

Uppdaterad
Publicerad

Varje år omhändertar polisen en mängd vapen i Norrbotten. Anledningen är att ägaren inte anses lämplig.

Om en person blir misstänkt för ett brott och har vapenlicens, sker automatiskt en kontroll av personens lämplighet att inneha vapen. Hittills i år har man fått in 161 sådana ärenden.

– I en del ärenden fattar vi beslut om ett omedelbart omhändertagande. Då gör vi en bedömning att det är risk för missbruk eller att vi ser att det är sannolikt att vapenlicensen kommer att återkallas när ärendet är klart och slutgiltigt beslut är fattat, säger Thomas Sjöholm, gruppchef på rättsavdelningen på polisen.

Demens och rattfylla

Anledningen till att någon tappar sin vapenlicens varierar.

– Grovt rattfylleri är en ganska vanlig anledning som gör att vi återkallar vapenlicensen. Sjukdom som demens är också vanligt, säger Thomas Sjöholm, gruppchef på rättsavdelningen på polisen.

Personer som blir av med sina licenser kan få sina vapen åter – efter prövotid på några år eller med läkarintyg. Men det finns ett undantag.

– Är man dömd för mord får man aldrig tillbaka sin vapenlicens.

Löser in vapnet

Inte heller får man tillbaka sitt vapen om man tappar sin vapenlicens.

– Nej, får man sin vapenlicens återkallad så löser vi in vapnet till marknadsvärde. Vi värderar det och betalar ut pengar utifrån den värderingen, säger Thomas Sjöholm, gruppchef på rättsavdelningen på polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.