Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Henrik Henriksson, vd på H2 Green Steel, om vad de 18 miljarderna betyder för stålsatsningen i Boden. Foto: H2 Green Steel

18 miljarder säkrade för att bygga stålverket i Boden

Uppdaterad
Publicerad

H2 Green Steel ska bygga världens första storskaliga anläggning för fossilfritt stål. Nu meddelar bolaget att de sista pengarna – 18 miljarder – är säkrade för att finansiera projektet.

Enligt företaget är det Europas hittills största kapitalresning i år. Förutom stålverket ska även en vätgasanläggning byggas för pengarna.

– Detta är starten av fossilbefriandet av basindustrin i industriell skala. Stora investeringar kommer att vara nödvändiga de närmaste årtiondena för att att producera slutprodukter för att nå klimatmål, säger H2 Green Steels Otto Gernandt i ett pressutskick.

550 hektar stor

Målsättningen är att anläggningen ska leverera stål med upp till 95 procent lägre koldioxidutsläpp än stål som produceras med masugnsteknik.

Den totala ytan på industriparken uppgår till 550 hektar.

– I slutet av 2025 behöver vi vara lite drygt 1 500 personer på plats i Boden, säger vd:n Henrik Henriksson till SVT.

Backas av drakar

Gruppen investerare leds av Altor, GIC, Hy24 och Just Climate och drakar som AMF, Stenbeck och Wallenberg stöttar med kapital.

Dagens besked innebär att de 50 miljarder som H2 Green Steel budgeterat med är säkrade.

Hör Henrik Henriksson, vd på H2 Green Steel, om stålsatsningen – och när rekryteringen av medarbetare startar i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.